top of page

BROUWERSGATSE HOFKAPEL

Brouwersgatse Hofkapel 2019.jpg
logo Brouwersgatse Hofkapel.jpg

Dat betekent dat onder de klanken van het lied door de prins gekozen het Prinselijk gezelschap elk willekeurig etablissement wordt binnen begeleid. Dat kan een kerk zijn, maar ook een feestzaal of een café. Zeer belangrijk is ook dat de hofkapel ‘De Adelstand’ inzet bij mensen die de persoonlijke onderscheiding van de prins ontvangen. Tot slot wanneer het glas geheven wordt kan dit enkel onder de tonen van het Brouwersgatse “Santaotum” wat graag door onze kapel ten gehoren wordt gebracht als ze daarna tenminste ook kunnen mee proosten!!

De Hofkapel zorgt dus niet alleen voor de vrolijke, muzikale noot, maar is ook zeer belangrijk bij officiële plichtplegingen. Bovendien zorgt dit gezelschap voor een stukje live muziek bij onder andere het concubinaat, Zondagskind, de Prinsenreceptie en de Brouwprocessie/optocht door Brouwersgat.

De kapel staat onder leiding van:

Ga hier naar foto's uit het verleden

Hofkapel Dommelen viert 44 jarig carnavalesk jubileum

Met 44 seconden op de klok mochten mensen de Brouwersgatse Hofkapel feliciteren. Niet te lang, want er moest vooral muziek klinken tijdens het jubileumfeest.

Het begon met een droom van carnavalsvereniging de Pintenwippers in Dommelen. Zij wilde graag een eigen hofkapel. Door de inzet van onder andere Toon Meulendijks, Sjef Luyckx en Pau van den Eijnden ontstond 44 jaar geleden een blaaskapel onder de rook van de Dommelse brouwerij. Juist die brouwerij deed ook een duit in het zakje en met die steun werden instrumenten aangeschaft. ,,De blaaskapel startte met twaalf aspirant-muzikanten die het muziek maken nog moesten leren", weet Ankie Jansen. Zij is de dochter van mede-oprichter Toon Meulendijks en is op dit moment het langste lid: al 38 jaar. ,,In 1976 is de kapel zelfstandig verder gegaan, zodat ze in staat waren om uit te groeien tot een volwaardige harmonie. Dit werd harmonie De Dommelecho, die het nog steeds heel goed doet in Dommelen".

De Brouwersgatse Hofkapel bestaat anno 2019 uit achttien personen, die allemaal heel verschillend zijn, maar verbonden worden door muziek. Ze begeleiden in het carnavalsseizoen de carnavalsprins van Dommelen. Ook doen ze ieder jaar mee aan de optocht in Dommelen en daar beleven ze heel veel plezier aan. Als er nieuwe muzikanten nodig zijn dan gaan ze zoeken bij De Dommelecho, maar het belangrijkste is dat de nieuwe persoon in de groep past.

44-jaar jubileum Hofkapel.jpg
bottom of page